Res no és real

Res no és real Gálvez

Ara fa un any vam poder comptar al blog amb un conte de l’Albert Villaró com a ploma convidada i aquest estiu em fa molta il·lusió poder incloure uns capítols de l’inici de la novel·la Res no és real, d’un dels nostres escriptors més interessants, en David Gálvez. Estic segur que aquest llibre breu i intens, publicat per l’Editorial Males Herbes, us atraparà.

Dia 44377

No ho sabem tot. Sabem algunes coses i pensem algunes coses, però no podem saber-ho tot. Les segones d’aquestes coses es diuen pensaments, les primeres coneixements. He sentit els vells discutint sobre si els pensaments poden esdevenir coneixements. La majoria dubta que els pensaments tinguin aquesta capacitat. No sé si això és correcte. No sé si els pensaments tenen capacitat o poder o què.

Allò que cadascú vol recordar voluntàriament, no s’ensenya. És voluntari recordar el nom de molts membres de la teva família que ja han desaparegut. Què menges. Amb qui parles. Què has somniat. Això és voluntari. El que hem de recordar antic són les coses que van passar abans que nosaltres naixéssim.

El que hem de recordar nou va passar quan nosaltres ja havíem nascut. Aquestes coses que recordem no es diuen pensaments ni coneixements. Es diuen records. No sé si això ja ho havia explicat. Se sap si un record és vell o antic perquè un dels primers records que aprenem és el dia en què vàrem néixer. Jo vaig néixer el dia 37065. Si un record meu és del dia 35222, per a mi és un record vell. Si un record meu és del dia 40088, és un record nou.

Això no vol dir que abans no hi hagués dies. Vol dir que avui fa 44377 dies que vàrem començar a comptar-los. És Llei. Tot el que hem de fer és Llei.

La Llei dicta que es comptin els dies i que hi hagi entre nosaltres dos encarregats de dibuixar els noms dels dies. D’aquesta manera, si un dels encarregats desapareix encara en queda un altre i el compte dels dies no s’interromp. Quan un comptador de dies desapareix se’n designa un altre en Consell. És Llei.

Es recorda que mai no han desaparegut alhora dos comptadors de dies.

[hr]

Dia 44379

Dibuixar els noms dels dies i dibuixar el que es parla també es pot anomenar escriure. Ara quasi ningú sap escriure. Ara gairebé ningú sap que dibuixar els dies i les paraules es pot dir escriure. Antigament sempre hi havia dues o tres persones a cada família que sabien escriure tant els dies com les paraules. Escriure no és a la Llei.

Saben escriure els comptadors de dies. Aquests, a més, són els encarregats d’ensenyar a comptar. Tothom ha de saber comptar per entendre què significa abans i després i poder ordenar els records com a antics o nous.

Els records sempre es recorden igual, per tal que sigui més fàcil dir-los i més difícil errar-los.

Un exemple:

El dia era el 43204. Va passar una desaparició. Va ser en la família Campverd. El desaparegut

es deia Tercercamp.

Si es tracta d’una desaparició, l’ordre és sempre aquest. És Llei. El dia. El fet. La família. Qui desapareix. Si es tracta d’altres records, existeixen altres ordres. Aprendre els ordres equival a assegurar els records.

[hr]

Dia 44388

No se sap del cert des de quan posem els noms de la manera com ara ho fem. No se’n té el record exacte. Potser el sistema de noms es va iniciar poc després del sistema de comptar dies. Segur que es va iniciar abans del de recordar.

Hi ha moltes famílies. No se sap tot sobre l’origen dels noms de família. Se sap que un nom de família sempre consta de dues parts. Mai un nom de família pot ser senzill. És Llei.

S’ha vist que alguns dels noms de família tenen a veure amb un color combinat amb un objecte. Alguns objectes són artificials, alguns naturals. Campverd cauria dins de la categoria d’objecte natural més color. Maduixaroja, Celblau o Florblanca en són altres exemples. En la categoria d’objecte artificial més color tenim Carretógroc, Palagrisa o Galledanegra.

Passa una cosa semblant amb objectes i mides. Cabàsgros, Maduixagran, Aixadallarga, Herbalta.

També en trobem que fan referència a l’estat dels objectes. Neubruta, Aiguaclara, Picvell. No sé segur si la neu i l’aigua són objectes. Jo diria que sí. Hi ha qui pensa que la neu i l’aigua podrien ser fins i tot un mateix objecte. Això es fa difícil de creure.

És sabut que alguns noms de família provenen d’activitats, quasi sempre relacionades amb les nostres feines de subsistència. Carregamolt, Adobabé, Regapoc, Plantajust.

Jo mateix em dic Quartcamp, de la família Campverd. Això vol dir que abans que jo, a la meva família hi ha hagut com a mínim tres homes que han dut un nom que començava per Primer, Segon i Tercer. No sé si això s’entén. Tampoc no sé explicar-me millor. Anàlogament, si jo fos una dona em diria Quartacamp (si abans n’hi hagués hagut tres que haguessin dut noms començats per Primera, Segona i Tercera).

No hi ha segon sense primer. No hi ha tercer sense segon. Així fins al cinquè. Tampoc no hi ha primer sense cinquè. Així amb homes i dones. És Llei.

Podria haver passat que m’haguessin posat Quartverd. Es pot utilitzar el nombre, que sempre va davant, i qualsevol de les dues parts del nom de la família per fer noms de persones. Així, a la meva família s’han hagut de donar noms com Segonaverd Campverd, Primercamp Campverd, Terceracamp Campverd o Cinquèverd Campverd. Un cop arribats a cinc, es torna a començar. No pot existir un Setècamp, per exemple.

Però una cosa és allò que es pot fer i l’altra allò que es fa de fet. Vull dir que normalment s’intenta anar alternant els noms que duen la primera part del nom de família i la segona. Així, abans d’un Tercercamp normalment hi haurà hagut un Segoncamp i un Segonverd. Abans d’una Quartaverd hi haurà hagut una Terceracamp i una Terceraverd. No és Llei. És costum.

El sistema sembla complicat quan l’expliques, però és en realitat d’aplicació senzilla. D’aquesta manera és més fàcil recordar. Tothom entén què voldria dir, per exemple:

El dia era el 39242. Va passar una desaparició. Va ser en la família Florgroga. La desapareguda es deia Segonaflor.

© David Gálvez 2015

Deixa un comentari